Norint visą vasarą džiaugtis ryškiai žaliuojančia, tankia ir sveika veja, neužtenka ją tik palaistyti ir nupjauti. Vejos priežiūra – atskira sodininkystės sritis, o profesionalios apželdinimo paslaugos – ne kiekvieno kišenei. Tačiau žinant kelis paprastus apželdinimo profesionalų naudojamus darbo metodus, nuostabią veją galima susikurti patiems.

Pirmieji darbai – valymas ir vėdinimas

Pagrindiniai vejos priežiūros darbai prasideda jau pavasarį – išdžiūvus viršutiniam dirvos sluoksniui, atliekamas sanitarinis vejos valymas. Prekybos tinklo „Senukai“ apželdinimo specialistės Kristinos Klimaitės teigimu, pirmasis darbas pavasarį turėtų būti aeravimas – pernykštės vejos vėdinimas ir purenimas.

Aeruojant pagerinimas deguonies ir mineralinių medžiagų įsisavinimas, sustiprėja žolių šaknų sistema, o pati veja tampa vešlesnė ir atsparesnė sausrai bei ligoms. Anot K. Klimaitės, veją aeruoti užtenka du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

Specialistė taip pat primena, kad senesnę veją prieš aeravimą reikėtų ir skarifikuoti – pašalinti susidariusį veltinio sluoksnį, kuris stabdo vandens ir deguonies patekimą į dirvą, neleidžia jai augti ir „kvėpuoti“.

Aeravimui ir skarifikavimui galima rinktis įvairius metodus ir priemones. Geriausia – atsižvelgiant į vejos plotą. „Jei veja nedidelė, užteks vėduokliniu grėbliu nuvalyti viršutinį vejos sluoksnį ir aeruoti rankiniu aeratoriumi, – sako K. Klimaitė. – Tačiau jei kiemas didesnis, patogiau rinktis elektrinius aeratorių ir skarifikatorių, taip taupant ir laiką, ir jėgas.“

Sunykusią veją atnaujinkite kasmet

Atlikus pirmuosius darbus, gerai apžiūrėkite ir įvertinkite savo vejos būklę. Po žiemos veja dažnai būna išretėjusi, praradusi savo spalvą. Joje gali būti nedidelių duobių bei nelygumų.K. Klimaitės siūlymu, šiuos sugadintus vejos plotus lengvai išlyginsite durpių substratu, skirtu vejoms. Jis taip pat pagerins dirvožemio būklę. „Tuomet beliks sunykusiose vejos vietose atsėti veją ir ją patręšti“, – pasakoja apželdinimo specialistė.

Vejos atsėjimui K. Klimaitė rekomenduoja rinktis specialius tam paruoštus sėklų mišinius: „Vešlių vejinių žolių mišiniai užtikrina greitą sunaikintos žolės atsinaujinimą bei paruošia kitam svarbiam vejos priežiūros žingsniui – viso vejos ploto tręšimui.“

Apželdinimo specialistė sako, kad kompostinę žemę sumaišius su sėklų mišiniu, užtenka ja padengti išretėjusius plotelius, šiek tiek palyginti grėbliu ir palaistyti: „Tiesa, šio žemės ir sėklų mišinio patarčiau negailėti – berkite apie 5 cm storio sluoksniu. Taip veja sudygs greičiau ir kokybiškiau.“

Taisyklingai ir laiku patręškite

Kai žolė atsėta ir sudygusi, vertėtų rūpintis ir tolimesne jos priežiūra. Priklausomai nuo dirvožemio kokybės ir oro sąlygų, veją per sezoną reikėtų patręšti 3–4 kartus.

„Itin reikšmingas yra būtent pavasarinis tręšimas, kuris atgaivina veją, skatina jos augimą ir suteikia gražią, sodrią spalvą. Renkantis pavasarines trąšas, svarbu atkreipti dėmesį, kad jose būtų azoto, kalio ir fosforo“, – pataria „Senukų“ apželdinimo specialistė. Anot jos, tam puikiai tinka ir iš anksto paruošti pavasarinių trąšų mišiniai.

Norint teisingai nustatyti, kokių trąšų reikia jūsų vejai, verta pamatuoti dirvos rūgštingumą (pH). Tai padaryti labai paprasta – tereikia į žemę įsmeigti dirvos rūgštingumo ir drėgmės matuoklį, kuris padės nustatyti vejos poreikius. Tuomet, pasitarę su specialistais, galėsite tiksliau pasirinkti reikiamas priemones.K. Klimaitė primena, kad lengviausia ir patogiausia tręšti naudojant tam pritaikytą trąšų barstytuvą, kuris padeda reguliuoti išbarstomų medžiagų kiekį ir tiksliai jas paskirstyti. Specialistė įspėja, kad trąšas barstant ranka, kyla rizika, kad išbarstysite netolygiai, o tai gali sukelti nepatogumų tolesnėje vejos priežiūroje. „Barstytuvo pasirinkimas taip pat priklauso nuo vejos sodyboje ar kieme ploto – jei tvarkote nedidelę veją, jums užteks net ir paprasto rankinio barstytuvo su reguliatoriumi“, – teigia apželdinimo specialistė.

Sausros metu, vyraujant sausiems ir karštiems orams, tręšti nepatartina, nes dėl drėgmės trūkumo veja gali „išdegti“. Po tręšimo veją rekomenduojama palaistyti. Vejas naudinga tręšti ir organinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, kompostu. Jį lengvai galite pasiruošti patys – surinkdami nupjautą žolę ir paversdami ją natūraliomis trąšomis jūsų dirvožemiui.

******************************************************************************************************************************

Norite parduoti ar nusipirkti nekilnojamąjį turtą - prašome kreiptis - mielai padėsiu.

Nekilnojamojo turto brokeris Artūras Žalkauskas

Tel. +370 (687) 41112 arba el.paštu [email protected]