Namo statybos – sudėtinga, daug laiko ir piniginių investicijų reikalaujanti tema. Tačiau kartu tai svarbus žingsnis kokybiško gyvenimo link, kurį privalu žengti teisinga linkme. Apie namo statybas ir brangiausiai kainuojančias klaidas namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame seminare pasakojo „ABC namas“ bendraįkūrėjas Aurelijus Bambalas.

Šiandien vartotojams ypač svarbus turto likvidumas, ar ateityje bus lengva būstą parduoti, išnuomoti. Pasak seminaro lektoriaus, norint pastatyti likvidų pastatą, reikia apie tai galvoti nuo pat pradžių – įvertinti projektavimo sąlygas, statybos medžiagas, konstrukcines ypatybes, pastato statybos vietą. Jis pabrėžia, kad namas neturi tapti muziejine vertybe ar šiuolaikinių mados tendencijų atspindžiu.

„Pati brangiausia klaida yra madų vaikymasis. Klientai pageidauja didelių langų ar kitų populiarių sprendimų, tačiau pamiršta, kad norint pasistatyti modernų, taupų ir šiltą namą, reikia pradėti nuo jo sąmatos ir projektavimo“, – teigia statybų specialistas ir tikina, kad klientai neretai elgiasi priešingai, pirmiausia kreipiasi ne į būsto projektuotoją, o į interjero dizainerį. Taip pat savarankiškai statydami būstą linkę paskaičiuoti tik preliminarią sąmatą arba ją palieka pabaigai, todėl išauga statybų kaštai, neefektyviai investuojami laikas ir pinigai.

Projektuojant verta atkreipti dėmesį į būsto funkcionalumą ir tinkamą erdvių išplanavimą. Ateityje prireikus turi būti nesudėtinga pakeisti išplanavimą, kambarių skaičių ir plotą, sukurti naują erdvę ar praplatinti duris, langus. Tačiau jeigu visos namo sienos bus laikančios, rekonstrukcija ir įvairūs pakeitimai kainuos ypač brangiai.

Retas atkreipia dėmesį, kad dėl savo sudėtingos konstrukcijos brangiausia namo vieta yra laiptinė, kuri paprastai mažiausiai naudojama būsto vieta. Todėl A. Bambalas pataria projektuoti tik 1 aukšto pastatą, jeigu statomo namo plotas yra iki 120 kv. m. Jis išskiria, kad mažai panaudojama, tačiau brangiai kainuoja ir koridoriaus erdvė.

Ilgaamžės namo sistemos

Daugiausiai investicijų reikėtų skirti pagrindinėms namo sistemoms – kokybiškiems ir ilgaamžiams pamatams, tvirtoms sienų konstrukcijoms, stogui, langams. Paprastos ir laiko patikrintos sistemos, kurios statybose naudojamos labai seniai, eksploatacinėje aplinkoje puikiai veiks bent 25 metus.

„Pamatą rekomenduočiau įrengti plokštinį – tai vienintelė technologija, leidžianti per penkias darbo dienas pradėti ir užbaigti pilnai termoizoliuotus pamatus kartu su šildomomis grindimis, kanalizacijos ir vandentiekio įvadais iki būsimų prietaisų pertvarose ir sienose“, – pasakoja seminaro lektorius.

Jis pataria sienų konstrukcijai rinktis silikatinę medžiagą, kuri yra ekologiškiausia medžiaga po medienos. O apšiltinimui – mineralinę vatą, nes polistirolas, nepaisant savo gerųjų savybių, nėra stabili, ugniai atspari ir ilgaamžė bei kvėpuojanti medžiaga kaip mineralinė vata.

Klasikinis keturšlaitis stogas ilgai išlaikys savo funkcionalumą be jokios priežiūros ir apsaugos pastato sienas nuo gamtos poveikio. Tuo tarpu čerpių danga tarnaus bent kelis kartus ilgiau nei skardinis ar kitoks ekonominis stogo variantas.

Siekiant namą pritaikyti įvairioms klimato sąlygoms – ir karštai vasarai, ir šaltai žiemai – svarbus ir langų pasirinkimas. Nors šiandien rinkoje dėl savo gerų savybių ir kainos populiariausi plastikiniai langai, statant namą verta apsvarstyti ir aliuminių langų pasirinkimą, tarnausiančių bent 40-50 metų.

Seminaras „Namo statybos ir brangiausiai kainuojančios klaidos“ vyko Vilniuje, prekybos centre „Unideco“. Jame nuolat organizuojami renginiai skirti būstą statantiems, įsirengiantiems ar renovuojantiems žmonėms. Artimiausiu metu planuojami nemokami seminarai, kuriuose lektoriai pasidalins, nuo ko pradėti būsto su daline apdaila įrengimą ir, kaip tinkamai suplanuoti apšvietimą. „Unideco“ yra įrengta poilsio ir pasitarimų erdvė, kurioje klientai kartu su architektais, dizaineriais gali aptarti būsto projektus. Prekybos centrą pamėgo ir dizaino specialistai, nes jame po vienu stogu gali rasti visas reikiamas apdailos medžiagas.